Styrmand og Bleger Christoffer Larsen, 17741856 (82 år gammel)

Navn
Styrmand og Bleger Christoffer /Larsen/
Navnepræfiks
Styrmand og Bleger
Fornavne
Christoffer
Efternavn
Larsen
Født 24. februar 1774 37
Dåb 27. februar 1774 37 (3 dage gammel)
Note: Faddere:

Faddere: Andreas Hansen Abraham Larsen Lende Jansdatter

Note: Store Magleby Kirke

Store Magleby Kirke omtales allerede i 1370 og er dermed den næstældste kirke på Amager. Der har dog ganske givet ligget en kirke - her på Amagers højeste punkt 8 meter over havet - allerede i 1200-tallet. Der er intet tilbage af den oprindelige kirke bortset fra nogen gravminder og lidt inventar.

Kirken fremtræder ikke som en almindelig dansk landsbykirke, og dens særpræg forstærkes yderligere, når man ser indskrifter på et særligt sprog både inde i kirken og udenfor. Det er de indvandrede nederlændere og deres særlige privilegier, der gør sig gældende. De fik nemlig ved deres ankomst omkring 1521 overdraget kirken. Helt indtil 1937 var det således byen, det vil sige gårdejerne, der ejede kirke og kirkegård.

Frem til 1735 foregik gudstjenesterne på det særlige sprog, som taltes i Hollænderbyen - en blanding af nederlandsk, tysk og dansk. Derefter prædikedes skiftevis på dansk og hollandsk indtil januar 1811, hvorefter der udelukkende taltes dansk.

Kirkebygningen blev fornyet og ombygget i en sådan grad i 1611, at dens særlige stil må siges at datere sig fra dette tidspunkt. Forbilledet for denne "ny" kirke synes at være fundet i Nederlandene. Om denne begivenhed vidner en lille sandstenstavle med Christian den 4.'s navnetræk på kirkens nordmur.

Kirken fik dog sit nuværende udseende ved en større ombygning i 1731, hvor muren bl.a. blev gjort lavere og vinduerne fik deres nuværende form. Også denne ombygning er mindet ved en tavle med Christian den 4.'s navnetræk. Denne sidder på østgavlen over præstedøren. Begge mindetavler er affattet på nederlandsk.

Gå en tur på den smukke kirkegård - her ligger mange generationer af Hollænderbyens slægter begravet. Talrige af de gamle gravsten beretter den særlige historie om sognets beboere med navne som Crilles, Pieter, Tønnes, Agth, Marchen eller Leudo og med efternavne som Jansen, Dirchsen, Zibrandtsen og Corneliussen.

Denne side er sidst opdateret: 23 | 08 | 2012

ÆgteskabMarchen Ole TheÿsdatterVis familie
Ja

Brors fødselMatros Peder Larsen
1779 (4 år gammel)
Søsters fødselGundil Larsen
1781 (6 år gammel)
Family censusMarchen Ole TheÿsdatterVis familie
1. februar 1801 (26 år gammel)
Adresse: København, Sokkelund, Store Magleby, Dragøe Bye, [ Matr 219, Bymandsgade 24 ], 94,
Note: Bymandsgade

Bymandsgade hed tidligere Lille Kongensgade.

Den vestlige ende er den yngste. Husene her er på den nordlige side opført i 1750'erne, mens dem på den sydlige side stammer fra 1800-tallet.

Husene i gadens østlige ende er opført omkring 1730'erne i udkanten af det haveareal, der siden 1600-tallet strakte sig mellem Strandstræde og Lodsstræde.

Blegeri har været levebrødet for en stor del af beboerne her, ligesom i Blegerstræde og Byskriverstræde.

Det var nemlig hovedsagelig i byens sydlige udkant, at blegerfamilierne bosatte sig, for på grund af terrænets fald kunne man her frit lade den askelud, som lærredet var kogt i, løbe gennem rendestenene ud i stranden.

Blegeriet var et erhverv, som man først hører om i 1750'erne, hvor schouten forbød dragørerne at blege lærred på engene inden for Vierdiget. Men måske er der blevet bleget tidligere.

På det tidspunkt, hvor schouten kom med sine forbud, var Dragørs fælled så godt som udbygget.

Der var ikke flere ledige arealer, hvor man kunne lægge lærredsbaner ud til bleg, hvorefter man har måttet søge andre græsgange.

Det var først i 1810, at Dragør fik mulighed for at erhverve et engareal på 200 tønder land langs kysten syd for byen.

Det er karakteristisk for en del af husene, at nogle har i 1700-tallet været store huse, som siden er blevet delt til mindre beboelser, og andre har været mindre huse, som i 1800-tallet er blevet sammenlagt til en større enhed.

Denne side er sidst opdateret: 14 | 04 | 2014

Bymandsgade 24, Dragør
Bymandsgade 24, Dragør

Note: Bymandsgade 24

Bymandsgade 24 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Matrikel nr. 219

Matros Pieter Jensen Præst var formodentlig den første beboer her på stedet, hvor han engang i 1750'erne har bygget sig et 5-fags hus.

Han blev i 1754 gift med en pige fra Store Magleby, Ehm Adrian Bacher. Selv stammede han fra Stralsundstræde 5. Ehm fødte tre børn, der vistnok alle døde i småbarnsalderen.

Pieter var så uheldig, sammen med sin broder Knud,at blive udkommanderet på orlogsfregatten "Møen" på dens uheldsvangre togt til Vestindien i 1759, hvor 41 matroser fra Dragør omkom - der iblandt både Pieter og Knud Jensen Præst.

Ehm giftede sig herefter i 1761 med Morten Andersen Krisger. Han stammede fra Blegerstræde, var styrmand og havde i sine unge dage siddet i fangenskab i Spanien. I dette ægteskab fødtes en datter, Kirsten, der døde 19 år gammel.

Ehm døde i 1769, men Morten giftede sig ikke igen. Han døde i 1783.

De næste beboere var matros Ole Theisen Broder og han kone Sidse Svendsdatter. De var blevet gift i 1764, men er nok først flyttet hertil omkring 1769 efter ovennævnte Ehm Adrian Bachers død. Ole stammede fra Strandstræde 30, mens Sidse kom fra Søgade 2.

Ole havde i sine unge dage været udkommanderet orlogsmatros med orlogsskibet "Island" på et togt til Middelhavet og Konstantinopel - et togt, der varede 1½ år. Derefter var han i 1759 med orlogsskibet "Fyen" til Marseille og Tunis for der at hente den derværende konsul hjem. I 1761-62 var han i farten til St. Croix med huggertskibet "Christianshavn" på 118 læster.

I 1764 fik han sin styrmandseksamen, hvilket gav ham mulighed for at gifte sig. Ole og Sidse fik ni børn, hvoraf de seks nåede frem til giftealderen. Ole døde i 1789, mens Sidse levede til 1804.

Det blev deres yngste barn, sønnen Svend Olsen Broder, der overtog barndomshjemmet. Han var skipper og blev i 1810 gift med Anne John Nielsen, som stammede fra Zytfensgade 3. Hun nåede kun at nedkomme med en dødfødt søn, inden hun selv døde i 1818.

I 1819 giftede Svend sig med Grith Gerdt Olsen Schmidt, en skipperdatter fra Kongevejen 25. Hun skænkede ham sønnen Ole Svendsen Broder, men døde i 1821, hvorefter Svend igen var enkemand. Det var han til 1829, hvor han giftede sig med enken Ranu Hans Jansen Jans.

Hun havde tidligere i en kort årrække været gift med lodsen Christian Svendsen Præst og var ejer af genbohuset, Skipperstræde 17. Her flyttede Svend og Ranu over. De fik en datter, Ane Svend Broders. Ranu havde også en datter, Leisbeth Christian Præst, fra sit første ægteskab.

Huset Bymandsgade 24 blev herefter overtaget af styrmand Peder Pietersen Broder, der var nevø til Svend Olsen Broder og stammede fra Byskriverstræde 4. Han var gift med Ane Jan Palm, der stammede fra Vestgrønningen 32.

På et tidspunkt kvittede Peder styrmandskabet og slog sig på blegeri. Hans slægt beboede huset til langt op i 1900-tallet, hvilket vil sige, at den samme slægt har boet her i huset i omkring to hundrede år.

Søns fødselStyrmand Lars Christophersen
1806 (31 år gammel)
Note: Sogn: Store Magleby Kilde: FT-1834 KIPnr: B2109 Lbnr: 2057 Kommentar: Lars Christoffersen Larsen, fø…

Sogn: Store Magleby Kilde: FT-1834 KIPnr: B2109 Lbnr: 2057 Kommentar: Lars Christoffersen Larsen, født 24 sep 1806 i Dragør

Søns fødselSnedker Ole Christophersen
28. september 1809 (35 år gammel)
Family censusMarchen Ole TheÿsdatterVis familie
18. februar 1834 (59 år gammel)
Adresse: København, Sokkelund, Store Magleby, Dragør Søndre Skoledistrikt, Et Huus [ Matr. 148, Bymandsgade 12/Blegerstræde 12 ], 360,
Barns ægteskabSnedker Ole ChristophersenSpinderske Johanne Henriette SteinhauserVis familie
16. juli 1835 (61 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Store Magleby Kirke

Store Magleby Kirke er i sin nuværende skikkelse fra begyndelsen af 1600-årene, da den hollandske menighed foretog en større ombygning af den ældre kirke. Efter denne ombygning findes næppe rester af middelalderligt murværk bevaret. 1731 blev kirken atter ombygget. Bygningen, som står opført i kridtkvadre, er af langhus-typen og afsluttes med et tresidet kor. Hovedindgangen i vestgavlen og tagrytteren stammer fra ombygningen i 1731. Af inventaret kan nævnes en gammel katekismustavle fra 1580 og en romansk døbefont af granit.

Barnebarns fødselMarchen Ole Christophersen
23. november 1835 (61 år gammel)
Adresse: Dragør
Barnebarns dåbMarchen Ole Christophersen
20. december 1835 (61 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: ? Christopher Larsen Leisbeth Christopher Larsdatter Tømmermand Jan Johnsen Greis Hustru Sidse Peder Ols. Pige alle i Dragør

Barnebarns fødselAne Ole Christophersen
7. oktober 1838 (64 år gammel)
Adresse: Dragør
Barnebarns dåbAne Ole Christophersen
4. november 1838 (64 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Trein Poul Jens Christian Larsen ? Hustru Skibstømrer Jan Johnsen Gunnild Siebrandt, Pige alle i Dragør

Note: Store Magleby Kirke

Store Magleby Kirke omtales allerede i 1370 og er dermed den næstældste kirke på Amager. Der har dog ganske givet ligget en kirke - her på Amagers højeste punkt 8 meter over havet - allerede i 1200-tallet. Der er intet tilbage af den oprindelige kirke bortset fra nogen gravminder og lidt inventar.

Kirken fremtræder ikke som en almindelig dansk landsbykirke, og dens særpræg forstærkes yderligere, når man ser indskrifter på et særligt sprog både inde i kirken og udenfor. Det er de indvandrede nederlændere og deres særlige privilegier, der gør sig gældende. De fik nemlig ved deres ankomst omkring 1521 overdraget kirken. Helt indtil 1937 var det således byen, det vil sige gårdejerne, der ejede kirke og kirkegård.

Frem til 1735 foregik gudstjenesterne på det særlige sprog, som taltes i Hollænderbyen - en blanding af nederlandsk, tysk og dansk. Derefter prædikedes skiftevis på dansk og hollandsk indtil januar 1811, hvorefter der udelukkende taltes dansk.

Kirkebygningen blev fornyet og ombygget i en sådan grad i 1611, at dens særlige stil må siges at datere sig fra dette tidspunkt. Forbilledet for denne "ny" kirke synes at være fundet i Nederlandene. Om denne begivenhed vidner en lille sandstenstavle med Christian den 4.'s navnetræk på kirkens nordmur.

Kirken fik dog sit nuværende udseende ved en større ombygning i 1731, hvor muren bl.a. blev gjort lavere og vinduerne fik deres nuværende form. Også denne ombygning er mindet ved en tavle med Christian den 4.'s navnetræk. Denne sidder på østgavlen over præstedøren. Begge mindetavler er affattet på nederlandsk.

Gå en tur på den smukke kirkegård - her ligger mange generationer af Hollænderbyens slægter begravet. Talrige af de gamle gravsten beretter den særlige historie om sognets beboere med navne som Crilles, Pieter, Tønnes, Agth, Marchen eller Leudo og med efternavne som Jansen, Dirchsen, Zibrandtsen og Corneliussen.

Denne side er sidst opdateret: 23 | 08 | 2012

Family censusMarchen Ole TheÿsdatterVis familie
1. februar 1840 (65 år gammel)
Adresse: København, Sokkelund, Store Magleby, Dragør Søndre Skoledistrikt, Et Huus [ Matr. 148, Bymandsgade 12/Blegerstræde 12 ], 137,
Bymandsgade 12, Dragør
Bymandsgade 12, Dragør

Note: Bymandsgade 12

Bymandsgade 12 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Huset på hjørnet af Bymandsgade og Blegerstræde er et såkaldt bygehus, der blev brugt af de blegere, der gennem flere generationer boede her.

Husets beboere i 1700- og 1800-tallet Den første beboer her var skipper Christian Jensen Præst, der var født og opvokset på Jens Eyberts Plads 2.

Det er formodentlig ham, der har bygget dette store hus på 10 fag. Han var i 1747 blevet gift med Neel Pieter Poulsen Wielmann fra Strandstræde 23. Neel fødte tre børn, som ikke blev voksne. Selv døde hun allerede i 1753.

Christian giftede sig igen i 1755. Det var med en skipperdatter, Marchen Gerdtsdatter, fra Von Ostensgade 30. Hun fødte seks børn, hvoraf tre døtre og en søn nåede frem til voksenalderen.

Christian Jensen Præst blev skipper i en ung alder og meldte sig snart ind i Københavns Skipperlav.

Han blev således skipper på større københavnske fartøjer såsom galioten "Fortuna" på 52 læster med en besætning på 5 mand og 1 dreng, og hukkertgaleasen "Friderich Bartholomæus" på 47 læster. Hans sejladser gik vidt omkring. Han besejlede byerne langs hele den sydlige østersøkyst foruden Amsterdam, Irland og Vestindien. Han var altid på farten - sjældent hjemme.

Engang, da han uforskyldt var kommet til at skylde 21 rigsdaler i told, blev Dragørs tolder beordret til at lægge disse penge ud, hvilket han ikke var meget for: "dog beder jeg underdanigst om, at som skipper Christian Jensen ikke for tiden opholder sig hjemme, men er i farten med sin galiot og kan ske ikke kommer her i år, det og er mig for tungt for denne summa at gøre forskud for de af ham for lidet beregnede".

I 1772 havde Christian sin da 13-årige søn Jens med til Lissabon som kahytsmatros på "Friderich Bartholomæus", så drengen kunne gøre sine første erfaringer med sømandslivets barske vilkår, mens hans far var i nærheden og kunne holde et vågent øje med ham.

Christian døde før 1787 - formodentlig er han omkommet til søs. Hans enke, Marchen Gerdtsdatter, blev boende i huset sammen med sine tre ugifte døtre, men hun har ikke kunnet klare at sidde alene med så stort et hus. Så hun udlejede - eller solgte - den vestlige ende, og beholdt selv den østlige del af ejendommen. Hun døde i 1794.

Herefter blev huset delt i to beboelser under matrikel nr. 148 (Bymandsgade 12) og 149 (Bymandsgade 14).

Christian Jensen Præsts døtre beholdt den vestlige ende, matrikel nr. 149. Deres yngste søster, Neel, blev i 1804 gift med skrædder Niels Rasmussen, og de overtog for en tid ejerskabet af den vestlige ende af huset.

Nogle år senere fandt Niels Rasmussen ud af, at han ville mageskifte sit hus med Pieter Theisen Junckers hus i Strandstræde 20, hvilket de så gjorde.

Pieter Theisen Juncker var styrmand, og det hus, som han overtog, var på 6 fag med et bræddeskur. Han stammede fra Strandgade 30, og hans kone, Benthe Peder Nielsen Kromann kom fra Strandstræde 35. Benthe fødte fem børn plus tre dødfødte. Af de fem var det kun to døtre, der nåede frem til giftealderen.

På et tidspunkt opgav Pieter livet til søs, og han og Benthe slog sig på blegerivirksomhed, ligesom så mange andre i nabolaget havde gjort. I 1838 ansøgte Pieter amtet om fritagelse for betaling af næringsskat.

Deres ældste datter, Ane, var i 1830 blevet gift med styrmand Peder Pietersen Tysk. De blev boende i huset, og det varede ikke så længe, før Peder også opgav søfartslivet og blev blegemand. Han stammede fra Fogdens Plads 11, hvorfra der også var blevet drevet blegeri.

Ane og Peder fik fem børn, der tilsyneladende alle levede. Den ældste datter, Dorthe, blev gift med skibsfører Niels Sørensen Præst, og deres efterslægt boede i huset i mange år.

I den vestlige ende på matrikel nr. 148 bosatte matros Niels Madsen sig med sin hustru Else Hansdatter. De havde tidligere boet på Vestgrønningen 34, men få år senere var de flyttet igen og boede da til leje på Fogdens Plads 8.

Det ser også ud, som om matros Niels Berentsen har boet her en kort tid. Omkring 1810 var det Christoffer Larsen med tilnavnet Brolægger, der var ejer af huset. Brolægger-navnet havde han arvet fra sin far. Selv var han styrmand af profession, men byttede snart denne bestilling ud med en tilværelse som blegemand.

Christoffer Larsen var gift med Marchen Ole Theisen Broder henne fra Bymandsgade 24. Hun fødte fem børn, hvoraf de tre nåede gennem barndommen. Datteren Leisbeth blev gift med skibstømrer Jan Johnsen Greis, og de boede i en del år af deres ægteskab her i huset.

Christoffer og Marchen fortsatte blegerivirksomheden til deres høje alderdom.

Huset blev - efter Christoffer og Marchen - overtaget i 1859 af to søstre med deres ægtemænd. Det var Ehm og Karen Niels Hansen, som stammede fra Vestgrønningen 34 og var ud af en slægt med flere generationers traditioner for blegerivirksomhed. De videreførte, hvor Christoffer og Marchen slap, og Ehms efterkommere fortsatte i et par generationer.

Barnebarns fødselChristiane Ole Christophersen
2. juli 1841 (67 år gammel)
Adresse: Dragør
Barnebarns dåbChristiane Ole Christophersen
1. august 1841 (67 år gammel)
Adresse: Dragør
Note: Faddere:

Faddere: Skipper Peder Olsen Broder Ane Peder Olsdatter Styrmend Jan Gerdtsen B? Hustru Pigen Ane Svind Neumannsdatter alle i Dragør

Note: Store Magleby Kirke

Store Magleby Kirke

Af Lis Thavlov

Store Magleby Kirke omtales allerede i 1370 og er dermed den næstældste kirke på Amager. Der har dog ganske givet ligget en kirke - her på Amagers højeste punkt 8 meter over havet - allerede i 1200-tallet. Der er intet tilbage af den oprindelige kirke bortset fra nogen gravminder og lidt inventar.

Kirken fremtræder ikke som en almindelig dansk landsbykirke, og dens særpræg forstærkes yderligere, når man ser indskrifter på et særligt sprog både inde i kirken og udenfor. Det er de indvandrede nederlændere og deres særlige privilegier, der gør sig gældende. De fik nemlig ved deres ankomst omkring 1521 overdraget kirken. Helt indtil 1937 var det således byen, det vil sige gårdejerne, der ejede kirke og kirkegård.

Frem til 1735 foregik gudstjenesterne på det særlige sprog, som taltes i Hollænderbyen - en blanding af nederlandsk, tysk og dansk. Derefter prædikedes skiftevis på dansk og hollandsk indtil januar 1811, hvorefter der udelukkende taltes dansk.

Kirkebygningen blev fornyet og ombygget i en sådan grad i 1611, at dens særlige stil må siges at datere sig fra dette tidspunkt. Forbilledet for denne "ny" kirke synes at være fundet i Nederlandene. Om denne begivenhed vidner en lille sandstenstavle med Christian den 4.'s navnetræk på kirkens nordmur.

Kirken fik dog sit nuværende udseende ved en større ombygning i 1731, hvor muren bl.a. blev gjort lavere og vinduerne fik deres nuværende form. Også denne ombygning er mindet ved en tavle med Christian den 4.'s navnetræk. Denne sidder på østgavlen over præstedøren. Begge mindetavler er affattet på nederlandsk.

Gå en tur på den smukke kirkegård - her ligger mange generationer af Hollænderbyens slægter begravet. Talrige af de gamle gravsten beretter den særlige historie om sognets beboere med navne som Crilles, Pieter, Tønnes, Agth, Marchen eller Leudo og med efternavne som Jansen, Dirchsen, Zibrandtsen og Corneliussen.

Læs mere om ombygningen af Store Magleby Kirke i 1731.

Denne side er sidst opdateret: 23 | 08 | 2012

Family censusMarchen Ole TheÿsdatterVis familie
1. februar 1845 (70 år gammel)
Adresse: København, Sokkelund, Store Magleby, Dragør Søndre Skoledistrikt, et Huus [ Matr. 148, Bymandsgade 12/Blegerstræde 12 ], 139,
Barnebarns dødAne Ole Christophersen
25. juni 1846 (72 år gammel)
Adresse: Dragør
Barnebarns begravelseAne Ole Christophersen
1. juli 1846 (72 år gammel)
Note: Store Magleby Kirke

Store Magleby Kirke omtales allerede i 1370 og er dermed den næstældste kirke på Amager. Der har dog ganske givet ligget en kirke - her på Amagers højeste punkt 8 meter over havet - allerede i 1200-tallet. Der er intet tilbage af den oprindelige kirke bortset fra nogen gravminder og lidt inventar.

Kirken fremtræder ikke som en almindelig dansk landsbykirke, og dens særpræg forstærkes yderligere, når man ser indskrifter på et særligt sprog både inde i kirken og udenfor. Det er de indvandrede nederlændere og deres særlige privilegier, der gør sig gældende. De fik nemlig ved deres ankomst omkring 1521 overdraget kirken. Helt indtil 1937 var det således byen, det vil sige gårdejerne, der ejede kirke og kirkegård.

Frem til 1735 foregik gudstjenesterne på det særlige sprog, som taltes i Hollænderbyen - en blanding af nederlandsk, tysk og dansk. Derefter prædikedes skiftevis på dansk og hollandsk indtil januar 1811, hvorefter der udelukkende taltes dansk.

Kirkebygningen blev fornyet og ombygget i en sådan grad i 1611, at dens særlige stil må siges at datere sig fra dette tidspunkt. Forbilledet for denne "ny" kirke synes at være fundet i Nederlandene. Om denne begivenhed vidner en lille sandstenstavle med Christian den 4.'s navnetræk på kirkens nordmur.

Kirken fik dog sit nuværende udseende ved en større ombygning i 1731, hvor muren bl.a. blev gjort lavere og vinduerne fik deres nuværende form. Også denne ombygning er mindet ved en tavle med Christian den 4.'s navnetræk. Denne sidder på østgavlen over præstedøren. Begge mindetavler er affattet på nederlandsk.

Gå en tur på den smukke kirkegård - her ligger mange generationer af Hollænderbyens slægter begravet. Talrige af de gamle gravsten beretter den særlige historie om sognets beboere med navne som Crilles, Pieter, Tønnes, Agth, Marchen eller Leudo og med efternavne som Jansen, Dirchsen, Zibrandtsen og Corneliussen.

Denne side er sidst opdateret: 23 | 08 | 2012

Datters fødselPleiebarn Ane Ole Christoffers
1849 (74 år gammel)
Family censusMarchen Ole TheÿsdatterVis familie
1. februar 1850 (75 år gammel)
Adresse: København, Sokkelund, Store Magleby, Dragør Søndre Skoledistrikt, Huus [ Matr. 148, Bymandsgade 12/Blegerstræde 12 ], 191,
Søns dødsfaldSnedker Ole Christophersen
27. august 1851 (77 år gammel)
Family censusMarchen Ole TheÿsdatterVis familie
1. februar 1855 (80 år gammel)
Adresse: København, Sokkelund, Store Magleby, Dragør søndre Skoledistrikt, Huus [ Matr. 148, Bymandsgade 12/Blegerstræde 12 ], 338,
Forbindelser: Pleiebarn Ane Ole Christoffers (6 år gammel) — datter datter
Fars dødLars Nielsen

Mors dødGundil Christoffersdatter

Død 26. april 1856 (82 år gammel)
Adresse: Dragør
Årsag for dødsfald: Kræft
Begravelse 1. maj 1856 (5 dage efter dødsfald)
Familie med forældre
far
mor
Ægteskab Ægteskab
ham selv
Bymandsgade 12, Dragør
17741856
Født: 24. februar 1774 37St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 26. april 1856St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
6 år
lillebror
1779
Født: 1779 42St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død:
3 år
lillesøster
1781
Født: 1781 44St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død:
Familie med Marchen Ole Theÿsdatter
ham selv
Bymandsgade 12, Dragør
17741856
Født: 24. februar 1774 37St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 26. april 1856St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
hustru
17701858
Født: før 25. november 1770St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 2. juli 1858St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Ægteskab Ægteskab
søn
1806
Født: 1806 31 35St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død:
4 år
søn
18091851
Født: 28. september 1809 35 38St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død: 27. august 1851St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
41 år
datter
1849
Født: 1849 74 78St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Død:
Dåb

Faddere: Andreas Hansen Abraham Larsen Lende Jansdatter

Dåb

Store Magleby Kirke omtales allerede i 1370 og er dermed den næstældste kirke på Amager. Der har dog ganske givet ligget en kirke - her på Amagers højeste punkt 8 meter over havet - allerede i 1200-tallet. Der er intet tilbage af den oprindelige kirke bortset fra nogen gravminder og lidt inventar.

Kirken fremtræder ikke som en almindelig dansk landsbykirke, og dens særpræg forstærkes yderligere, når man ser indskrifter på et særligt sprog både inde i kirken og udenfor. Det er de indvandrede nederlændere og deres særlige privilegier, der gør sig gældende. De fik nemlig ved deres ankomst omkring 1521 overdraget kirken. Helt indtil 1937 var det således byen, det vil sige gårdejerne, der ejede kirke og kirkegård.

Frem til 1735 foregik gudstjenesterne på det særlige sprog, som taltes i Hollænderbyen - en blanding af nederlandsk, tysk og dansk. Derefter prædikedes skiftevis på dansk og hollandsk indtil januar 1811, hvorefter der udelukkende taltes dansk.

Kirkebygningen blev fornyet og ombygget i en sådan grad i 1611, at dens særlige stil må siges at datere sig fra dette tidspunkt. Forbilledet for denne "ny" kirke synes at være fundet i Nederlandene. Om denne begivenhed vidner en lille sandstenstavle med Christian den 4.'s navnetræk på kirkens nordmur.

Kirken fik dog sit nuværende udseende ved en større ombygning i 1731, hvor muren bl.a. blev gjort lavere og vinduerne fik deres nuværende form. Også denne ombygning er mindet ved en tavle med Christian den 4.'s navnetræk. Denne sidder på østgavlen over præstedøren. Begge mindetavler er affattet på nederlandsk.

Gå en tur på den smukke kirkegård - her ligger mange generationer af Hollænderbyens slægter begravet. Talrige af de gamle gravsten beretter den særlige historie om sognets beboere med navne som Crilles, Pieter, Tønnes, Agth, Marchen eller Leudo og med efternavne som Jansen, Dirchsen, Zibrandtsen og Corneliussen.

Denne side er sidst opdateret: 23 | 08 | 2012

Folketælling

Bymandsgade hed tidligere Lille Kongensgade.

Den vestlige ende er den yngste. Husene her er på den nordlige side opført i 1750'erne, mens dem på den sydlige side stammer fra 1800-tallet.

Husene i gadens østlige ende er opført omkring 1730'erne i udkanten af det haveareal, der siden 1600-tallet strakte sig mellem Strandstræde og Lodsstræde.

Blegeri har været levebrødet for en stor del af beboerne her, ligesom i Blegerstræde og Byskriverstræde.

Det var nemlig hovedsagelig i byens sydlige udkant, at blegerfamilierne bosatte sig, for på grund af terrænets fald kunne man her frit lade den askelud, som lærredet var kogt i, løbe gennem rendestenene ud i stranden.

Blegeriet var et erhverv, som man først hører om i 1750'erne, hvor schouten forbød dragørerne at blege lærred på engene inden for Vierdiget. Men måske er der blevet bleget tidligere.

På det tidspunkt, hvor schouten kom med sine forbud, var Dragørs fælled så godt som udbygget.

Der var ikke flere ledige arealer, hvor man kunne lægge lærredsbaner ud til bleg, hvorefter man har måttet søge andre græsgange.

Det var først i 1810, at Dragør fik mulighed for at erhverve et engareal på 200 tønder land langs kysten syd for byen.

Det er karakteristisk for en del af husene, at nogle har i 1700-tallet været store huse, som siden er blevet delt til mindre beboelser, og andre har været mindre huse, som i 1800-tallet er blevet sammenlagt til en større enhed.

Denne side er sidst opdateret: 14 | 04 | 2014

Dåb
Family census
Note: Bymandsgade 24

Bymandsgade 24 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Matrikel nr. 219

Matros Pieter Jensen Præst var formodentlig den første beboer her på stedet, hvor han engang i 1750'erne har bygget sig et 5-fags hus.

Han blev i 1754 gift med en pige fra Store Magleby, Ehm Adrian Bacher. Selv stammede han fra Stralsundstræde 5. Ehm fødte tre børn, der vistnok alle døde i småbarnsalderen.

Pieter var så uheldig, sammen med sin broder Knud,at blive udkommanderet på orlogsfregatten "Møen" på dens uheldsvangre togt til Vestindien i 1759, hvor 41 matroser fra Dragør omkom - der iblandt både Pieter og Knud Jensen Præst.

Ehm giftede sig herefter i 1761 med Morten Andersen Krisger. Han stammede fra Blegerstræde, var styrmand og havde i sine unge dage siddet i fangenskab i Spanien. I dette ægteskab fødtes en datter, Kirsten, der døde 19 år gammel.

Ehm døde i 1769, men Morten giftede sig ikke igen. Han døde i 1783.

De næste beboere var matros Ole Theisen Broder og han kone Sidse Svendsdatter. De var blevet gift i 1764, men er nok først flyttet hertil omkring 1769 efter ovennævnte Ehm Adrian Bachers død. Ole stammede fra Strandstræde 30, mens Sidse kom fra Søgade 2.

Ole havde i sine unge dage været udkommanderet orlogsmatros med orlogsskibet "Island" på et togt til Middelhavet og Konstantinopel - et togt, der varede 1½ år. Derefter var han i 1759 med orlogsskibet "Fyen" til Marseille og Tunis for der at hente den derværende konsul hjem. I 1761-62 var han i farten til St. Croix med huggertskibet "Christianshavn" på 118 læster.

I 1764 fik han sin styrmandseksamen, hvilket gav ham mulighed for at gifte sig. Ole og Sidse fik ni børn, hvoraf de seks nåede frem til giftealderen. Ole døde i 1789, mens Sidse levede til 1804.

Det blev deres yngste barn, sønnen Svend Olsen Broder, der overtog barndomshjemmet. Han var skipper og blev i 1810 gift med Anne John Nielsen, som stammede fra Zytfensgade 3. Hun nåede kun at nedkomme med en dødfødt søn, inden hun selv døde i 1818.

I 1819 giftede Svend sig med Grith Gerdt Olsen Schmidt, en skipperdatter fra Kongevejen 25. Hun skænkede ham sønnen Ole Svendsen Broder, men døde i 1821, hvorefter Svend igen var enkemand. Det var han til 1829, hvor han giftede sig med enken Ranu Hans Jansen Jans.

Hun havde tidligere i en kort årrække været gift med lodsen Christian Svendsen Præst og var ejer af genbohuset, Skipperstræde 17. Her flyttede Svend og Ranu over. De fik en datter, Ane Svend Broders. Ranu havde også en datter, Leisbeth Christian Præst, fra sit første ægteskab.

Huset Bymandsgade 24 blev herefter overtaget af styrmand Peder Pietersen Broder, der var nevø til Svend Olsen Broder og stammede fra Byskriverstræde 4. Han var gift med Ane Jan Palm, der stammede fra Vestgrønningen 32.

På et tidspunkt kvittede Peder styrmandskabet og slog sig på blegeri. Hans slægt beboede huset til langt op i 1900-tallet, hvilket vil sige, at den samme slægt har boet her i huset i omkring to hundrede år.

Family census
Note: Bymandsgade 12

Bymandsgade 12 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Huset på hjørnet af Bymandsgade og Blegerstræde er et såkaldt bygehus, der blev brugt af de blegere, der gennem flere generationer boede her.

Husets beboere i 1700- og 1800-tallet Den første beboer her var skipper Christian Jensen Præst, der var født og opvokset på Jens Eyberts Plads 2.

Det er formodentlig ham, der har bygget dette store hus på 10 fag. Han var i 1747 blevet gift med Neel Pieter Poulsen Wielmann fra Strandstræde 23. Neel fødte tre børn, som ikke blev voksne. Selv døde hun allerede i 1753.

Christian giftede sig igen i 1755. Det var med en skipperdatter, Marchen Gerdtsdatter, fra Von Ostensgade 30. Hun fødte seks børn, hvoraf tre døtre og en søn nåede frem til voksenalderen.

Christian Jensen Præst blev skipper i en ung alder og meldte sig snart ind i Københavns Skipperlav.

Han blev således skipper på større københavnske fartøjer såsom galioten "Fortuna" på 52 læster med en besætning på 5 mand og 1 dreng, og hukkertgaleasen "Friderich Bartholomæus" på 47 læster. Hans sejladser gik vidt omkring. Han besejlede byerne langs hele den sydlige østersøkyst foruden Amsterdam, Irland og Vestindien. Han var altid på farten - sjældent hjemme.

Engang, da han uforskyldt var kommet til at skylde 21 rigsdaler i told, blev Dragørs tolder beordret til at lægge disse penge ud, hvilket han ikke var meget for: "dog beder jeg underdanigst om, at som skipper Christian Jensen ikke for tiden opholder sig hjemme, men er i farten med sin galiot og kan ske ikke kommer her i år, det og er mig for tungt for denne summa at gøre forskud for de af ham for lidet beregnede".

I 1772 havde Christian sin da 13-årige søn Jens med til Lissabon som kahytsmatros på "Friderich Bartholomæus", så drengen kunne gøre sine første erfaringer med sømandslivets barske vilkår, mens hans far var i nærheden og kunne holde et vågent øje med ham.

Christian døde før 1787 - formodentlig er han omkommet til søs. Hans enke, Marchen Gerdtsdatter, blev boende i huset sammen med sine tre ugifte døtre, men hun har ikke kunnet klare at sidde alene med så stort et hus. Så hun udlejede - eller solgte - den vestlige ende, og beholdt selv den østlige del af ejendommen. Hun døde i 1794.

Herefter blev huset delt i to beboelser under matrikel nr. 148 (Bymandsgade 12) og 149 (Bymandsgade 14).

Christian Jensen Præsts døtre beholdt den vestlige ende, matrikel nr. 149. Deres yngste søster, Neel, blev i 1804 gift med skrædder Niels Rasmussen, og de overtog for en tid ejerskabet af den vestlige ende af huset.

Nogle år senere fandt Niels Rasmussen ud af, at han ville mageskifte sit hus med Pieter Theisen Junckers hus i Strandstræde 20, hvilket de så gjorde.

Pieter Theisen Juncker var styrmand, og det hus, som han overtog, var på 6 fag med et bræddeskur. Han stammede fra Strandgade 30, og hans kone, Benthe Peder Nielsen Kromann kom fra Strandstræde 35. Benthe fødte fem børn plus tre dødfødte. Af de fem var det kun to døtre, der nåede frem til giftealderen.

På et tidspunkt opgav Pieter livet til søs, og han og Benthe slog sig på blegerivirksomhed, ligesom så mange andre i nabolaget havde gjort. I 1838 ansøgte Pieter amtet om fritagelse for betaling af næringsskat.

Deres ældste datter, Ane, var i 1830 blevet gift med styrmand Peder Pietersen Tysk. De blev boende i huset, og det varede ikke så længe, før Peder også opgav søfartslivet og blev blegemand. Han stammede fra Fogdens Plads 11, hvorfra der også var blevet drevet blegeri.

Ane og Peder fik fem børn, der tilsyneladende alle levede. Den ældste datter, Dorthe, blev gift med skibsfører Niels Sørensen Præst, og deres efterslægt boede i huset i mange år.

I den vestlige ende på matrikel nr. 148 bosatte matros Niels Madsen sig med sin hustru Else Hansdatter. De havde tidligere boet på Vestgrønningen 34, men få år senere var de flyttet igen og boede da til leje på Fogdens Plads 8.

Det ser også ud, som om matros Niels Berentsen har boet her en kort tid. Omkring 1810 var det Christoffer Larsen med tilnavnet Brolægger, der var ejer af huset. Brolægger-navnet havde han arvet fra sin far. Selv var han styrmand af profession, men byttede snart denne bestilling ud med en tilværelse som blegemand.

Christoffer Larsen var gift med Marchen Ole Theisen Broder henne fra Bymandsgade 24. Hun fødte fem børn, hvoraf de tre nåede gennem barndommen. Datteren Leisbeth blev gift med skibstømrer Jan Johnsen Greis, og de boede i en del år af deres ægteskab her i huset.

Christoffer og Marchen fortsatte blegerivirksomheden til deres høje alderdom.

Huset blev - efter Christoffer og Marchen - overtaget i 1859 af to søstre med deres ægtemænd. Det var Ehm og Karen Niels Hansen, som stammede fra Vestgrønningen 34 og var ud af en slægt med flere generationers traditioner for blegerivirksomhed. De videreførte, hvor Christoffer og Marchen slap, og Ehms efterkommere fortsatte i et par generationer.

Begravelse
Medie objekt
Note: Bymandsgade 12

Bymandsgade 12 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Huset på hjørnet af Bymandsgade og Blegerstræde er et såkaldt bygehus, der blev brugt af de blegere, der gennem flere generationer boede her.

Husets beboere i 1700- og 1800-tallet Den første beboer her var skipper Christian Jensen Præst, der var født og opvokset på Jens Eyberts Plads 2.

Det er formodentlig ham, der har bygget dette store hus på 10 fag. Han var i 1747 blevet gift med Neel Pieter Poulsen Wielmann fra Strandstræde 23. Neel fødte tre børn, som ikke blev voksne. Selv døde hun allerede i 1753.

Christian giftede sig igen i 1755. Det var med en skipperdatter, Marchen Gerdtsdatter, fra Von Ostensgade 30. Hun fødte seks børn, hvoraf tre døtre og en søn nåede frem til voksenalderen.

Christian Jensen Præst blev skipper i en ung alder og meldte sig snart ind i Københavns Skipperlav.

Han blev således skipper på større københavnske fartøjer såsom galioten "Fortuna" på 52 læster med en besætning på 5 mand og 1 dreng, og hukkertgaleasen "Friderich Bartholomæus" på 47 læster. Hans sejladser gik vidt omkring. Han besejlede byerne langs hele den sydlige østersøkyst foruden Amsterdam, Irland og Vestindien. Han var altid på farten - sjældent hjemme.

Engang, da han uforskyldt var kommet til at skylde 21 rigsdaler i told, blev Dragørs tolder beordret til at lægge disse penge ud, hvilket han ikke var meget for: "dog beder jeg underdanigst om, at som skipper Christian Jensen ikke for tiden opholder sig hjemme, men er i farten med sin galiot og kan ske ikke kommer her i år, det og er mig for tungt for denne summa at gøre forskud for de af ham for lidet beregnede".

I 1772 havde Christian sin da 13-årige søn Jens med til Lissabon som kahytsmatros på "Friderich Bartholomæus", så drengen kunne gøre sine første erfaringer med sømandslivets barske vilkår, mens hans far var i nærheden og kunne holde et vågent øje med ham.

Christian døde før 1787 - formodentlig er han omkommet til søs. Hans enke, Marchen Gerdtsdatter, blev boende i huset sammen med sine tre ugifte døtre, men hun har ikke kunnet klare at sidde alene med så stort et hus. Så hun udlejede - eller solgte - den vestlige ende, og beholdt selv den østlige del af ejendommen. Hun døde i 1794.

Herefter blev huset delt i to beboelser under matrikel nr. 148 (Bymandsgade 12) og 149 (Bymandsgade 14).

Christian Jensen Præsts døtre beholdt den vestlige ende, matrikel nr. 149. Deres yngste søster, Neel, blev i 1804 gift med skrædder Niels Rasmussen, og de overtog for en tid ejerskabet af den vestlige ende af huset.

Nogle år senere fandt Niels Rasmussen ud af, at han ville mageskifte sit hus med Pieter Theisen Junckers hus i Strandstræde 20, hvilket de så gjorde.

Pieter Theisen Juncker var styrmand, og det hus, som han overtog, var på 6 fag med et bræddeskur. Han stammede fra Strandgade 30, og hans kone, Benthe Peder Nielsen Kromann kom fra Strandstræde 35. Benthe fødte fem børn plus tre dødfødte. Af de fem var det kun to døtre, der nåede frem til giftealderen.

På et tidspunkt opgav Pieter livet til søs, og han og Benthe slog sig på blegerivirksomhed, ligesom så mange andre i nabolaget havde gjort. I 1838 ansøgte Pieter amtet om fritagelse for betaling af næringsskat.

Deres ældste datter, Ane, var i 1830 blevet gift med styrmand Peder Pietersen Tysk. De blev boende i huset, og det varede ikke så længe, før Peder også opgav søfartslivet og blev blegemand. Han stammede fra Fogdens Plads 11, hvorfra der også var blevet drevet blegeri.

Ane og Peder fik fem børn, der tilsyneladende alle levede. Den ældste datter, Dorthe, blev gift med skibsfører Niels Sørensen Præst, og deres efterslægt boede i huset i mange år.

I den vestlige ende på matrikel nr. 148 bosatte matros Niels Madsen sig med sin hustru Else Hansdatter. De havde tidligere boet på Vestgrønningen 34, men få år senere var de flyttet igen og boede da til leje på Fogdens Plads 8.

Det ser også ud, som om matros Niels Berentsen har boet her en kort tid. Omkring 1810 var det Christoffer Larsen med tilnavnet Brolægger, der var ejer af huset. Brolægger-navnet havde han arvet fra sin far. Selv var han styrmand af profession, men byttede snart denne bestilling ud med en tilværelse som blegemand.

Christoffer Larsen var gift med Marchen Ole Theisen Broder henne fra Bymandsgade 24. Hun fødte fem børn, hvoraf de tre nåede gennem barndommen. Datteren Leisbeth blev gift med skibstømrer Jan Johnsen Greis, og de boede i en del år af deres ægteskab her i huset.

Christoffer og Marchen fortsatte blegerivirksomheden til deres høje alderdom.

Huset blev - efter Christoffer og Marchen - overtaget i 1859 af to søstre med deres ægtemænd. Det var Ehm og Karen Niels Hansen, som stammede fra Vestgrønningen 34 og var ud af en slægt med flere generationers traditioner for blegerivirksomhed. De videreførte, hvor Christoffer og Marchen slap, og Ehms efterkommere fortsatte i et par generationer.

Medie objekt
Note: Bymandsgade 24

Bymandsgade 24 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Matrikel nr. 219

Matros Pieter Jensen Præst var formodentlig den første beboer her på stedet, hvor han engang i 1750'erne har bygget sig et 5-fags hus.

Han blev i 1754 gift med en pige fra Store Magleby, Ehm Adrian Bacher. Selv stammede han fra Stralsundstræde 5. Ehm fødte tre børn, der vistnok alle døde i småbarnsalderen.

Pieter var så uheldig, sammen med sin broder Knud,at blive udkommanderet på orlogsfregatten "Møen" på dens uheldsvangre togt til Vestindien i 1759, hvor 41 matroser fra Dragør omkom - der iblandt både Pieter og Knud Jensen Præst.

Ehm giftede sig herefter i 1761 med Morten Andersen Krisger. Han stammede fra Blegerstræde, var styrmand og havde i sine unge dage siddet i fangenskab i Spanien. I dette ægteskab fødtes en datter, Kirsten, der døde 19 år gammel.

Ehm døde i 1769, men Morten giftede sig ikke igen. Han døde i 1783.

De næste beboere var matros Ole Theisen Broder og han kone Sidse Svendsdatter. De var blevet gift i 1764, men er nok først flyttet hertil omkring 1769 efter ovennævnte Ehm Adrian Bachers død. Ole stammede fra Strandstræde 30, mens Sidse kom fra Søgade 2.

Ole havde i sine unge dage været udkommanderet orlogsmatros med orlogsskibet "Island" på et togt til Middelhavet og Konstantinopel - et togt, der varede 1½ år. Derefter var han i 1759 med orlogsskibet "Fyen" til Marseille og Tunis for der at hente den derværende konsul hjem. I 1761-62 var han i farten til St. Croix med huggertskibet "Christianshavn" på 118 læster.

I 1764 fik han sin styrmandseksamen, hvilket gav ham mulighed for at gifte sig. Ole og Sidse fik ni børn, hvoraf de seks nåede frem til giftealderen. Ole døde i 1789, mens Sidse levede til 1804.

Det blev deres yngste barn, sønnen Svend Olsen Broder, der overtog barndomshjemmet. Han var skipper og blev i 1810 gift med Anne John Nielsen, som stammede fra Zytfensgade 3. Hun nåede kun at nedkomme med en dødfødt søn, inden hun selv døde i 1818.

I 1819 giftede Svend sig med Grith Gerdt Olsen Schmidt, en skipperdatter fra Kongevejen 25. Hun skænkede ham sønnen Ole Svendsen Broder, men døde i 1821, hvorefter Svend igen var enkemand. Det var han til 1829, hvor han giftede sig med enken Ranu Hans Jansen Jans.

Hun havde tidligere i en kort årrække været gift med lodsen Christian Svendsen Præst og var ejer af genbohuset, Skipperstræde 17. Her flyttede Svend og Ranu over. De fik en datter, Ane Svend Broders. Ranu havde også en datter, Leisbeth Christian Præst, fra sit første ægteskab.

Huset Bymandsgade 24 blev herefter overtaget af styrmand Peder Pietersen Broder, der var nevø til Svend Olsen Broder og stammede fra Byskriverstræde 4. Han var gift med Ane Jan Palm, der stammede fra Vestgrønningen 32.

På et tidspunkt kvittede Peder styrmandskabet og slog sig på blegeri. Hans slægt beboede huset til langt op i 1900-tallet, hvilket vil sige, at den samme slægt har boet her i huset i omkring to hundrede år.