Forpagter Johannes Friis, 18671943 (76 år gammel)

Navn
Forpagter Johannes /Friis/
Navnepræfiks
Forpagter
Fornavne
Johannes
Efternavn
Friis
Født 7. marts 1867
Adresse: Flinterupgaard
Dåb 18. april 1867 (1 måned gammel)
Adresse: Flinterupgaard
Note: Faddere:

Faddere: Båren til Jesus af Fru Edel Holm fra København Frøken Buchholtz fra Ubberupgård ? E. Holm fra Lerkenfeldt ? V. Holm fra Ubberupgård Forpagter ? fra Petersminde Forpagter B? Mardi fra Birke??

Religiøst ægteskabVigoline Jutta LundingVis familie
16. oktober 1894 (27 år gammel)
Note: Forlovere:

Forlovere: Afst. Kapitain, Landejendomsbesidder D A Friis til Flinterupgård og Cand. polyt Niels Christian Lunding

Note: En kirke med kant

En kirke med kant

Af Lars Schreiber Pedersen, Arkivar, cand.mag. (1 fortælling)

Frederiksberg Kirke blev indviet den 6. januar 1734. Kirken er tegnet af den hollandske arkitekt Felix Dusart. Han anvendte formen den ottekantede centralkirke, som ofte ses i hollandsk protestantisk kirkekunst. En mangekantet kirke var på dette tidspunkt et særsyn i Danmark. Den hidtil eneste kendte af slagsen var Christian den Fjerdes aldrig fuldførte Sankt Anna Rotunda i København, der blev nedrevet i 1660'erne. Den nærmeste parallel til Frederiksberg Kirke er kirken i St. Annaparochie i det vestlige Holland, som Dusart givetvis har kendt.

Offentligt tilgængelig Byggeår: 1732-1734

Frederiksberg Kirke, København Amt
Frederiksberg Kirke, København Amt

Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/frederiksberg-kirke/
Datters fødselMina Friis
19. september 1895 (28 år gammel)
Adresse: Lille Flinterupgaard
Datters dåbMina Friis
13. oktober 1895 (28 år gammel)
Adresse: Store Fuglede
Note: Faddere:

Faddere: Baaren af Fru Lunding, København Frøken Marie Friis, Ubberupgård Kaptajnløjtnant Friis til Flinterupgård Cand. polyt Lunding, København Proprietær W Holm, Ubberupgård

Datters fødselGerda Rigmor Friis
27. marts 1897 (30 år gammel)
Adresse: Lille Flinterupgaard
Datters dåbGerda Rigmor Friis
6. juni 1897 (30 år gammel)
Adresse: Lille Flinterupgaard
Note: Faddere:

Faddere: Fru Clara Friis, Flinterupgaard Frøken Frederikke Lunding, København Herredsfoged Friis, Holsted Kaptainlieunant Friis, Flinterupgaard Landvæsenselev Elias Lunding, Oremarksgaard Elev på Teknisk Skole Major Lunding, København

Erhverv
Forpagter
1900 (32 år gammel)
Adresse: Anneberggaard
Arbejdsgiver: Anneberggaard
Note: http://odswiki.bibod.dk/index.php/Anneberg
Annebjerggaard, Holbæk Amt
Annebjerggaard, Holbæk Amt

Note: http://odswiki.bibod.dk/index.php/Anneberg
Family censusVigoline Jutta LundingVis familie
1. februar 1901 (33 år gammel)
Adresse: Holbæk, Ars, Store Fuglede, Store Fuglede, 18, 62,
Datters fødselJutta Edel Friis
5. november 1904 (37 år gammel)
Adresse: Anneberggaard
Annebjerggaard, Holbæk Amt
Annebjerggaard, Holbæk Amt

Note: http://odswiki.bibod.dk/index.php/Anneberg
Datters dåbJutta Edel Friis
15. januar 1905 (37 år gammel)
Adresse: Anneberggaard
Note: Faddere:

Faddere: Frøken Charlotte Buchwald, Anneberggaard Forpagter Niels Boesen, ? pr Kalundborg Herredsfoged Friis, Halsted Kaptajn Friis, Anneberggaard

Højby Kirke, Holbæk Amt
Højby Kirke, Holbæk Amt

Note: Højby Kirke

Højby Kirke

Højby kirke er en romansk kirke.

Centralt i odsherred ligger Højby kirke

Den romanske stenkirke fra 1100 tallet er opført af granitsten. Kirken består af kor og skib bygget af både rå og kløvede marksten. Højby kirke er nok den mest seværdig i Odsherred Højby kirke

Højby kirke er en af de største og ældste kampestenskirker på sjælland. Den er bygget i de første årtier i 1100-tallet. Højby kirke er kendt for sine smukke kalkmalerier fra slutningen af 1300-tallet.

Alle de brændte teglsten viser senere perioders om- og tilbygninger. I korets gavl og andre steder på facaderne ses blændede døre og vinduer fra romansk tid.

Højby kirkes ældste dele udgøres af en romansk stenkirke. Ved udgravning af kirkens gulv i 1961-64 blev den oprindelige gulvplan frilagt. Under korets gulv, fandtes en begravelse som lå under det romanske gulvlag. Graven er en kristen begravelse der antyder, at der kan have stået en trækirke forud for stenkirken.

I 1962 fandt man en grav i Højby Kirke under kalkmaleriet af biskoppen. Graven indeholdt rester af bisp Niels Rusere Finkenov, tøj, gravkalk og gravdisk. Første gang vi hører om Finkenov, er han Valdemar Atterdags slotsfoged på Als. I 1379 blev han indskrevet på universitetet i Prag. Efter hjemkomsten blev han ærkebisp i Norge. Her gjorde han intet af det, man kunne forvente af en ærkebiskop. Han forlod da også hurtigt stillingen og tog alle klenodier med. Hjemme i Danmark uden himmelske forpligtelser slog han sig for alvor løs. Han døde dog snart, formodentlig af druk og vellevned. Samtiden beskrev ham som "forfalden til alt muligt, og uden at kunne læse og skrive". Ingen ved, hvorfor den livsglade biskop blev begravet netop i Højby.

Stenkirken er opført i 1100-årene. I årene 1200 opføres våbenhus ud for skibets sydvendte dør I slutningen af år 1300 fik kor og skib hvælvede lofter. Tårnet menes opført omkring år 1400 I slutningen af år 1400 opføres et sakristi nord for koret. Kapellet på skibets nordside og det nuværende våbenhus er opført i slutningen af middelalderen.

Højby Kirke er også kendt for historien om de to døtre af borgherren til Næsholm, der efter at være blevet voldtaget, dræbte gerningsmændene i selve kirken og som straf for at forstyrre kirkefreden, blev spærret inde på livstid i borgtårnet på Næsholm.Kirken blev bandlys af paven i syv år. Læs om historien her Læs også hvad Tage Christiansen skrev om mordet i 1934

Alter tavlen og Prædikestol er gedigent renæssancearbejde formentlig fra Lorentz Jørgensens værksted i Holbæk

Alteret

Altertavle og prædikestol er gedigent renæssancearbejde formentlig fra Lorentz Jørgensens værksted i Holbæk.

Altertavlen er et sengotisk billedskærerarbejde, en trefløjet skabsaltertavle med korsfæstelsen i midten, i fløjene Kristi fødsels- og lidelshistorie.

Alterbordet er romansk, af jernal, med panel fra 1575 med spinkle malerier: bebudelsen, opstandelsen og pinseunderet.

I øvrigt har kirken fornemt inventar bl.a. fremragende udskårne stolestadegavle fra ca. 1555 med sengotisk præget topstykker

Døbefonden og prædikestolen

Altertavlen, der står med de originale farver, stammer fra omkring 1475-1500.

Døbefonden er romansk.

Dåbsfad af messing fra 1621

Prædikestol er fra 1656

Højby kirke er rig på kalkmalerier fra forskellige tider. Af største interesse er de glimrende skibsbilleder, der illustrerer legenden om Hellig Olafs sejlads - et fortrinligt dokument om middelalderens skibsfart.

En knælende gejstlig person antages at vise Niels Jacocsen Finkenow,ærkebisp til Nidaros i norge 1382, fund i kirkens gulv tyder på at han er begravet i gulvet neden for kalkmaleriet. På samme væg i koret findes familien Finkenows våbenskjold samt et indvielseskors og endnu et kalkmaleri.

Den middelalderlige billedfortælling som dominerer kirkens hvælv, er fra tiden kort efter hvælvenes indretning omkring år 1400. I korhvælvet ses en billedhistorie som viser dommedag: Den dømmende Kristus, den basunblæsende ærkeengel der vækker de døde på dommedag,Mikael sjælesørger der på sin vægt vejer sjælene og et motiv af dommedag med de fortabte sjæle der føres til helvede og med satan siddende i helvedesgabets flamme Det er skildringer af middelalderens opfattelse af det gode og det onde.

Sank Jørgen og Dragen: Sankt Jørgen (Sankt Georg) var en kristen soldat, som led martyrdøden i Palæstina i år 306. Til venstre i kalkmaleriet ses den angste, hændervridende syriske prinsesse, som han befriede fra dragen. Han er Englands og spejderbevægelsens værnehelgen, ridderskabets helgen - og vårens helgen.

Sct. Jørgen i kamp mod dragen, mens prinsessen iført kjole med pynteærmer og spidse snabelsko, knæler i baggrunden. Mikael sjælesørger der på sin vægt vejer sjælene.
Det skulle så være ærkebispen Finkenow og våbenskjoldet...indvielseskorset er det runde til venstre Falkejægeren med dødens komme

I det tredje hvælv ridder en ung falkejæger med en jagtfalk Falkejægeren er klædt efter tidens mode med vejrende fjer i hatten, en kraftig trøje med flagrende ærmer, over skuldrene har han en kæde med bjælder, bælte om livet og lange spidse snabelsko. Hesten er smykket med fornemt seletøj og dækken. Bag falkejægeren ridder en nøgen person på en okse med buen spændt, symboliserende dødens komme.

I kirkens hvælv findes flere end de omtalte kalkmaleriers billedhistorier. Farverne og malerierne vidner om en farverig kulturperiode som ligger fjernt fra eftertidens forestilling om "Den mørke middelalder"

En kirke rig på kalkmalerier og prægtigt inventar, og en smuk udsigt

Family censusVigoline Jutta LundingVis familie
1. februar 1906 (38 år gammel)
Adresse: Holbæk, Ods, Rørvig, Rørvig, Rørvig By, 34,
Hustrus dødsfaldVigoline Jutta Lunding
5. maj 1936 (69 år gammel)
Adresse: Død på Bispebjerg Hospital Privatadresse: Vestbanevej 8, st., København
Årsag: Lungebetændelse, Blodprop
Hustrus kremeringVigoline Jutta Lunding
9. maj 1936 (69 år gammel)
Adresse: Søndermark Krematorie
Søndermark Krematorium, København Amt
Søndermark Krematorium, København Amt

Note: Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg

Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg Arkitekt: Frits Schlegel og Edvard Thomsen

Kapelkrematoriet havde ingen lang tradition i Danmark, da et sådant skulle planlægges på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg i 1920'erne. Efter en arkitekkonkurrence valgte man derfor for første gang et modernistisk anlæg fremfor et kapel i en traditionel middelalderlig stil. Førstepræmieforslaget var udført af Frits Schlegel og Edvard Thomsen, der opførte kapelkrematoriet efter en bearbejdning af løsningen. Kapellets hoveddisposition er kubisk og klassisk symmetrisk, og materialerne, røde mursten og kobbertag, er traditionelt danske. Men i detaljeringen er formgivningen mere fri. Det ses i indgangsfacadens halvrunde nicher og i dens store englerelief af kunstneren Einar Utzon-Frank. Også den nøgterne kapelsal og kornichen med de højtsiddende sidelysvinduer varslede nye tider. Til anlægget hører mindre sale, krematorie-funktioner og en smuk gård, hvor urnerne kan anbringes i private nicher.

Fars dødLøjtnant, Proprietær Gustav Adolph Friis

Mors dødClara Maria Holm

Død 29. juni 1943 (76 år gammel)
Adresse: Frederiksberg Alle 19A København
Årsag for dødsfald: Åreforkalkning
Kremeret 3. juli 1943 (4 dage efter dødsfald)
Adresse: Søndermark Krematorium
Søndermark Krematorium, København Amt
Søndermark Krematorium, København Amt

Note: Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg

Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg Arkitekt: Frits Schlegel og Edvard Thomsen

Kapelkrematoriet havde ingen lang tradition i Danmark, da et sådant skulle planlægges på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg i 1920'erne. Efter en arkitekkonkurrence valgte man derfor for første gang et modernistisk anlæg fremfor et kapel i en traditionel middelalderlig stil. Førstepræmieforslaget var udført af Frits Schlegel og Edvard Thomsen, der opførte kapelkrematoriet efter en bearbejdning af løsningen. Kapellets hoveddisposition er kubisk og klassisk symmetrisk, og materialerne, røde mursten og kobbertag, er traditionelt danske. Men i detaljeringen er formgivningen mere fri. Det ses i indgangsfacadens halvrunde nicher og i dens store englerelief af kunstneren Einar Utzon-Frank. Også den nøgterne kapelsal og kornichen med de højtsiddende sidelysvinduer varslede nye tider. Til anlægget hører mindre sale, krematorie-funktioner og en smuk gård, hvor urnerne kan anbringes i private nicher.

Familie med forældre
far
mor
Ægteskab Ægteskab
ham selv
Annebjerggaard, Holbæk Amt
18671943
Født: 7. marts 1867Store Fuglede Sogn, Ars Herred, Holbæk Amt, DNK
Død: 29. juni 1943Frederiksberg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Familie med Vigoline Jutta Lunding
ham selv
Annebjerggaard, Holbæk Amt
18671943
Født: 7. marts 1867Store Fuglede Sogn, Ars Herred, Holbæk Amt, DNK
Død: 29. juni 1943Frederiksberg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
hustru
Vor Frue Kirke, Aarhus Amt
18691936
Født: 12. august 1869 33 30Aarhus Vor Frue Sogn, Hasle Herred, Aarhus Amt, DNK
Død: 5. maj 1936Valby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
Religiøst ægteskab Religiøst ægteskab16. oktober 1894Frederiksberg Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
11 måneder
datter
1895
Født: 19. september 1895 28 26Store Fuglede Sogn, Ars Herred, Holbæk Amt, DNK
Død:
19 måneder
datter
Lille Fuglede Kirke, Holbæk Amt
1897
Født: 27. marts 1897 30 27Store Fuglede Sogn, Ars Herred, Holbæk Amt, DNK
Død:
8 år
datter
Højby Kirke, Holbæk Amt
1904
Født: 5. november 1904 37 35Højby Sogn, Ods Herred, Holbæk Amt, DNK
Død:
Dåb

Faddere: Båren til Jesus af Fru Edel Holm fra København Frøken Buchholtz fra Ubberupgård ? E. Holm fra Lerkenfeldt ? V. Holm fra Ubberupgård Forpagter ? fra Petersminde Forpagter B? Mardi fra Birke??

Ægteskab

Forlovere: Afst. Kapitain, Landejendomsbesidder D A Friis til Flinterupgård og Cand. polyt Niels Christian Lunding

Ægteskab

En kirke med kant

Af Lars Schreiber Pedersen, Arkivar, cand.mag. (1 fortælling)

Frederiksberg Kirke blev indviet den 6. januar 1734. Kirken er tegnet af den hollandske arkitekt Felix Dusart. Han anvendte formen den ottekantede centralkirke, som ofte ses i hollandsk protestantisk kirkekunst. En mangekantet kirke var på dette tidspunkt et særsyn i Danmark. Den hidtil eneste kendte af slagsen var Christian den Fjerdes aldrig fuldførte Sankt Anna Rotunda i København, der blev nedrevet i 1660'erne. Den nærmeste parallel til Frederiksberg Kirke er kirken i St. Annaparochie i det vestlige Holland, som Dusart givetvis har kendt.

Offentligt tilgængelig Byggeår: 1732-1734

Erhverv

http://odswiki.bibod.dk/index.php/Anneberg

Dåb
Religiøst ægteskab
Note: http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/frederiksberg-kirke/
Erhverv
Note: http://odswiki.bibod.dk/index.php/Anneberg
Kremeret
Note: Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg

Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg Arkitekt: Frits Schlegel og Edvard Thomsen

Kapelkrematoriet havde ingen lang tradition i Danmark, da et sådant skulle planlægges på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg i 1920'erne. Efter en arkitekkonkurrence valgte man derfor for første gang et modernistisk anlæg fremfor et kapel i en traditionel middelalderlig stil. Førstepræmieforslaget var udført af Frits Schlegel og Edvard Thomsen, der opførte kapelkrematoriet efter en bearbejdning af løsningen. Kapellets hoveddisposition er kubisk og klassisk symmetrisk, og materialerne, røde mursten og kobbertag, er traditionelt danske. Men i detaljeringen er formgivningen mere fri. Det ses i indgangsfacadens halvrunde nicher og i dens store englerelief af kunstneren Einar Utzon-Frank. Også den nøgterne kapelsal og kornichen med de højtsiddende sidelysvinduer varslede nye tider. Til anlægget hører mindre sale, krematorie-funktioner og en smuk gård, hvor urnerne kan anbringes i private nicher.

Medie objekt
Note: http://odswiki.bibod.dk/index.php/Anneberg
Medie objekt
Medie objekt
Note: Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg

Søndermark Kirkegård og Krematorium, Frederiksberg Arkitekt: Frits Schlegel og Edvard Thomsen

Kapelkrematoriet havde ingen lang tradition i Danmark, da et sådant skulle planlægges på Søndermark Kirkegård på Frederiksberg i 1920'erne. Efter en arkitekkonkurrence valgte man derfor for første gang et modernistisk anlæg fremfor et kapel i en traditionel middelalderlig stil. Førstepræmieforslaget var udført af Frits Schlegel og Edvard Thomsen, der opførte kapelkrematoriet efter en bearbejdning af løsningen. Kapellets hoveddisposition er kubisk og klassisk symmetrisk, og materialerne, røde mursten og kobbertag, er traditionelt danske. Men i detaljeringen er formgivningen mere fri. Det ses i indgangsfacadens halvrunde nicher og i dens store englerelief af kunstneren Einar Utzon-Frank. Også den nøgterne kapelsal og kornichen med de højtsiddende sidelysvinduer varslede nye tider. Til anlægget hører mindre sale, krematorie-funktioner og en smuk gård, hvor urnerne kan anbringes i private nicher.