Bymandsgade 10, Store Magleby

Mediefil
Titel: Bymandsgade 10, Store Magleby
Medietype: Foto
Filformat: jpeg
Bymandsgade 10, Store Magleby
Markeret som hovedbillede
Nej

Note

Bymandsgade 10 Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

Husets beboere i 1700- og 1800-tallet Første mand på stedet her må være skipper Hans Olsen Broder, der i 1756 blev gift med Marchen Claesdatter. Hun stammede fra Store Magleby, mens han var opvokset i Strandstræde 13 i et hus, der havde tilhørt hans morfar.

Han blev styrmand i 1751, og i 1762 blev han medlem af Københavns Skipperlaug og overgik derefter til den københavnske sørulle. Det er formodentlig ham, der i 1767-68 er kaptajn på den 60 læster store københavnske snau "Elisabeth Catharina" med kurs mod Bordeaux og Skt. Petersborg.

I huset boede også Hans' gamle mor, Anna Christensdatter. Hun var første gang gift med skipper Ole Brodersen og anden gang med Claes Christiansen, som druknede i 1737 ved Nienstad sammen med tre andre søfolk fra Dragør. Anna døde i juli 1776.

Hans og Marchen fik to sønner, der blev voksne. Jan blev styrmand og bosat i Bagergangen 1, mens Ole blev navigationslærer og senere overtog huset.

Det vides ikke, hvornår Hans Olsen Broder døde. Han er formodentlig omkommet til søs. Marchen giftede sig igen i 1771 med styrmand Lars Olsen Rebslager, med hvem hun fik en søn, der døde lige efter fødslen.

Lars medbragte i ægteskabet sin gamle far, forhenværende rebslager Ole Guthormsen, mens hans mor, Griet Nielsdatter, var blevet "parkeret" hos Lars' broder, Jacob Olsen Rebslager, henne på Fogdens Plads 7.

Ole og Griet var gamle mennesker, og nu i 1776 lå hun for døden. Det værste var, at de ikke havde været til alters i de sidste 10 år, hvilket de nu bitterligt fortrød. De hævdede, at det var på grund af fattigdom. De klæder, de skulle have på til en sådan altergang, havde de været nødt til at sælge.

Pastor Schmidt i Store Magleby blev tilkaldt, men ville dog ikke straks give hende syndsforladelse, før han havde haft en samtale med hende og erfaret hendes "sjæls tilstand".

Da dette problem var løst, ville de to brødre gerne, at præsten også tog deres far til alters. Men det kunne ikke lade sig gøre, førend den gamle mand havde stået "åbenbart skrifte", hvilket vil sige at han havde bekendt sine synder foran alteret i menighedens påhør. Dette kunne dog undgås, hvis han kunne få en kongelig dispensation.

Pastor Schmidt skrev derfor en ansøgning til Sjællands biskop om dette problem, men svaret kendes ikke. Ole Guthormsen levede til 1793.

Lars døde i 1791 og Marchen i 1798.

Det blev Marchens søn, Ole Hansen Broder, der overtog huset. Han var gift med Johanne Peder Gundersen fra Bymandsgade 30, og efter hendes død i 1813 ægtede han Leisbeth Jansdatter, enke efter styrmand Christian Jensen Schmidt.

Note

Bymandsgade Kilde: http://www.lokalarkiv.dragoer.dk

hed tidligere Lille Kongensgade.

Den vestlige ende er den yngste. Husene her er på den nordlige side opført i 1750'erne, mens dem på den sydlige side stammer fra 1800-tallet.

Husene i gadens østlige ende er opført omkring 1730'erne i udkanten af det haveareal, der siden 1600-tallet strakte sig mellem Strandstræde og Lodsstræde.

Blegeri har været levebrødet for en stor del af beboerne her, ligesom i Blegerstræde og Byskriverstræde.

Det var nemlig hovedsagelig i byens sydlige udkant, at blegerfamilierne bosatte sig, for på grund af terrænets fald kunne man her frit lade den askelud, som lærredet var kogt i, løbe gennem rendestenene ud i stranden.

Blegeriet var et erhverv, som man først hører om i 1750'erne, hvor schouten forbød dragørerne at blege lærred på engene inden for Vierdiget. Men måske er der blevet bleget tidligere.

På det tidspunkt, hvor schouten kom med sine forbud, var Dragørs fælled så godt som udbygget.

Der var ikke flere ledige arealer, hvor man kunne lægge lærredsbaner ud til bleg, hvorefter man har måttet søge andre græsgange.

Det var først i 1810, at Dragør fik mulighed for at erhverve et engareal på 200 tønder land langs kysten syd for byen.

Det er karakteristisk for en del af husene, at nogle har i 1700-tallet været store huse, som siden er blevet delt til mindre beboelser, og andre har været mindre huse, som i 1800-tallet er blevet sammenlagt til en større enhed.

Fornavne Efternavn Sosa Født Sted Død Alder Sted Sidste ændring
Lods Jacob Jensen Borg
16. august 1819
205 St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
7 10. februar 1877
147 57 St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
mandag d. 19. september 2016 kl. 11:57
Fornavne Efternavn Alder Fornavne Efternavn Alder Ægteskab Sted Sidste ændring
Lods Jacob Jensen Borg
24 Ane Carl Bertels
21 180 St. Magleby Sogn, Sokkelund Herred, København Amt, DNK
7 mandag d. 19. september 2016 kl. 12:15
Kilder
Titel Forkortelse Forfatter Publikation Individer Familier Medieobjekter Delte noter Sidste ændring
Kilder
Titel Individer Familier Medieobjekter Kilder Sidste ændring